Saturday, February 26, 2011

CARA MEMBELI MOTOSIKAL........cara aku

Sekarang harga minyak dah naik ramai orang tukar gaya hidup antaranya dulu paai kereta pergi kerja
  sekarang pergi kerja naik motor,
tetapi ramai yang masih lagi keliru cara memilih motor di malaysia ini ada pilih motor kene la cantik baru market ada pulak moto kene la laju baru sampai cepat tempat kerja dan ada juga beli motor janji boleh sampai tempat kerja.
  jadi sekarang aku nak kasi tips sikit kepada sape yang nak beli motor tak kira ape tujuan

1.mula-mula fikir bajet anda motor apa yang hendak dibeli jangan duit ada rm3000 nak beli R1 atau CBR  
   1000 tu namanya tak ukur baju pada badan sendiri
2.apa tujuan anda beli motor nak tunjuk mewah atau kesenangan kalau ada duit boleh laa ambik yang mewah
   kalau xda duit mimpi laa dulu dan paling penting berdikari jangan mintak keluarga sahaja
3.jenama dan sparepart motosikal yang hendak dibeli, jika boleh beli lah jenama yang ada nama dipasaran
   dijamin kualiti lagi 1 yang beli motor second tengok model motor itu ada lagi atau tidak sparepart
4.no 4 ni aku khususkan kepada perempuan yang belajar atau bekerja mudah ramai perempuan
   suka  pakai skuter nak dingatkan skuter punya penjagaan lebih mahal sedikit dari motor cub lain
5.ni tak berapa penting tapi ramai suka laju kan jadi fikirkanlah laju-laju nak kemana? lumba haram dapat
   duit tapi kalau kemalagan cacat cam mana tak guna hidup mati lagi bagus menyusahkan orang
6.beli moto yang kurang panas untuk dicuri dan jika dah beli juga fikirkan tentang alat-alat keselamatan moto
7.jika memilih kenderaan secondhand bawalah orang yang berpegalaman supaya tidak tertipu

sekian terima kasih pilihan ditangan anda fikirlah kerana kita diberi akal bukan akal diberi untuk semata-mata hidup sahaja

9 comments:

  1. setuju setuju.. tp kalau d hati mmng dulu kini selamanya NSR =) . .

    ReplyDelete
  2. ^_^ saya pulak pilih TZM sebab spare part dan memang minat dari dulu

    ReplyDelete
  3. nak tnya..honda cbr 900rr tahun 1993 spare part dia ada lagi ke?..kalau ada kat mana

    ReplyDelete
  4. motor tu dah rare tp ada benda yang boleh masuk dari motor baru sekarang cuba bro join oldsuperbike malaysia

    ReplyDelete
  5. terima kasih.. info yg berguna buat budak yg baru kenal erti motor cam sy nie.. :-) hahaha

    ReplyDelete
  6. boleh tau motor apa yg panas.......dekat sini flat saya byk kes curi motor tapi yg dicuri ex5....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi saya skang top3 motor yang masih kekal panas adalah
      1... yamaha LC135
      2... kawasaki zx150rr
      3... honda ex5

      Delete
  7. Tips Membeli Motorsikal
    http://lemangpanas90.blogspot.my/2015/10/tips-membeli-motorsikal.html

    ReplyDelete